Domowe sposoby na konserwację srebrnych sztućców

Marzysz o pięknej zastawie stołowej? Chcesz, aby ta zawsze wyglądała, jak tuż po zakupie i latami gościła przy rodzinnym stole? Przede wszystkim musisz zadbać o jej prawidłową konserwację.

hefra-sztucce-02 — kopia.jpg
Najlepsza zastawa to ta wykonana ze srebra. Poza waloramie stetycznymi ma wiele właściwości zdrowotnych. Jony srebra mają działanie dezynfekujące, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Srebro uznaje się za naturalny antybiotyk. W dodatku sztućce wykonane z tego tworzywa nie wpływają na zmianę smaku spożywanych potraw. Zdecydowanie warto w taką zastawę zainwestować, gdyż ta odpowiednio przechowywana i konserwowana posłuży nam na lata.

Jak zapobiegać przebarwieniom na przedmiotach wykonanych ze srebra?

Srebrne wyroby warto trzymać w ciemnych miejscach, gdyż to zapobiega ich utlenianiu. Należy unikać wilgoci. Od razu po spożytym posiłku myć je ręcznie i wycierać do sucha.
HEF_0521.jpg

Jak konserwować srebrne wyroby, tak aby służyły latami?

Odpowiednie przechowywanie srebra powinno uchronić je przed śniedzieniem. Jednak, jeśli pojawiają się pierwsze przebarwienia warto od razu się ich pozbyć. Kilka domowych sposobów na pozbycie się przebarwień:
  • Pasta do zębów
    Używając pasty oraz szczoteczki do zębów delikatnymi, okrężnymi ruchami wypoleruj srebrne przedmioty.
  • Soda z octem Wykonaj roztwór z sody i octu
    Na jeden litr wody użyj po jednej łyżce sody i octu. Następnie zanurz w nim przedmioty maksymalnie na 15 minut. Na koniec obmyj ciepłą wodą.
  • Mąka z wodą
    Do tego sposobu będzie Ci potrzebna jedynie mąka ziemniaczana. Zmieszaj ją z odrobiną wody, tak aby zrobiła się kleista masa. Przetrzyj nią srebro, następnie umyj i osusz.
  • Sok z cytryny
    Wyciśnij sok z cytryny i przetrzyj nim zaśniedziałe srebro. Następnie spłucz je ciepłą wodą i wytrzyj do sucha.
  • Roztwór solny
    Wyłóż plastikowe naczynie srebrną folią aluminiową. Następnie zalej je wrzącą wodą i rozpuść w niej sól. Na jeden litr wody użyj 5 łyżeczek soli. W takim roztworze srebrną zastawę stołową trzymaj kilka godzin.

Warszawska Fabryka Platerów HEFRA S.A. jest jedynym polskim producentem sztućców oraz galanterii stołowej – wytwarzanych w całości ze srebra, platerowanych srebrem i wykonanych ze stali nierdzewnej. HEFRA kontynuując wieloletnią szczytną tradycję swych poprzedników, niezmiennie od dziesiątków lat, oferuje swoim klientom ekskluzywne, najwyższej jakości elementy zastawy stołowej. Jako jedyny w Polsce producent wykonuje sztućce oraz galanterię stołową wykonane w całości ze srebra o najwyższej próbie 925, wytwarzając jednocześnie produkty platerowane srebrem próby 999, a także wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-niklowej18/10. Ich wysublimowane kształty przeplatają w sobie nowoczesną technologię wraz z tradycją i doświadczeniem.