Jak powstają nasze sztućce?

IMG_2828.jpg
Sztućce HEFRA tworzymy z czterech rodzajów materiału: stali szlachetnej, stali M-63, stali ocynkowanej MZN-12 oraz srebra Ag 925. Proces produkcji zaczyna się od wyboru surowca w formie dużej blachy, która następnie cięta jest na gilotynie - zgodnie z naszą technologią - na odpowiednie pasy oraz wstępnie formowana, by następnie mogła być wytłoczona. Na tym etapie sztućce zaczynają przybierać znajome kształty. Na widelcach wykrawa się zęby, a czerpakom łyżek nadaje się odpowiednią głębokość. Tak uformowane produkty przekazywane są do szlifierni, gdzie pracownicy ręcznie dopracowują każdy detal. Następnie następuje szczotkowanie powierzchni, by była idealnie gładka. Odbywa się to za pomocą specjalnie dobranych past ściernych oraz wykonanych z odpowiedniego materiału szczotek szlifierskich, uszytych w zakładzie HEFRA. Kolejnym krokiem jest ręczne polerowanie, by – w przypadku sztućców platerowanych -  przygotować powierzchnię pod nałożenie srebra. Dalej wyroby przekazywane są do mycia w myjce ultradźwiękowej. Srebrne sztućce trafiają do znakowania w urzędzie probierczym w celu nadania próby Ag925, a sztućce platerowane pokrywane są galwaniczną warstwą srebra o próbie 999.

Po przejściu przez dział kontroli jakości wyroby platerowane -  po procesie powlekania - polerowane są w celu uzyskania połysku, podobnie jak sztućce srebrne, po znakowaniu w urzędzie probierczym. Sztućce ponownie przechodzą proces mycia, by później mogły być przekazywane są do działu kontroli jakości. Po zatwierdzeniu najwyższej jakości, produkty przekazywane są do magazynu wyrobów gotowych, skąd sztućce rozsyłane są do sklepów firmowych, klientów indywidualnych, instytucji państwowych, firm oraz partnerów handlowych marki HEFRA.
IMG_2909.jpg