Zastawa stołowa wyzwaniem każdej restauracji

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu udać się do dobrej restauracji? I choć smaczna kuchnia zawsze będzie stanowiła podstawę atrakcyjności lokalu, to jednak dzisiaj restauratorzy doskonale zdają sobie sprawę, jak ważny jest sam wizerunek i oprawa stołu, przy którym zasiądą goście, a w ślad za tym jak ważny jest dobór sztućców, szkła i porcelany. Co zatem liczy się bardziej – design, praktyczność, a może warto powalczyć o jedno i drugie?

Jemy wszystkimi zmysłami

Hefra--RAPSODIA-1x1-09.jpg
Nie od dziś wiadomo, w trakcie jedzenie angażujemy wszystkie zmysły. Zapach dobiegający z kuchni, a później z talerza, smak, który zadowala podniebienia, ale także i odpowiednie podanie potrawy, które cieszy oko, pomagają zapamiętać danie i - poprzez pozytywne skojarzenia - utrwalić miejsce, jako to, w którym czuliśmy się zadowoleni – a co najważniejsze, dobrze najedzeni. Jednak proces nasycenia zmysłów zaczyna się o wiele wcześniej, jeszcze zanim na stół zawita zamówione i pięknie podane danie. Już pierwsze wrażenie na gościach z pewnością wywiera wystrój lokalu - a co za tym idzie, także i styl, w jakim dekorowane są stoły. To wszystko składa się na feerię doznań, jakich doświadczą goście wkrótce w restauracji. Oczywiście, inaczej będzie wyglądał styl włoski, czyli ten, „jak u mammy”, inaczej współcześnie urządzona restauracja, a jeszcze inaczej stół, przy którym padną ważne słowa twardych biznesowych negocjacji. Warto pamiętać zatem o stworzeniu i dopasowaniu odpowiedniego nastroju, który umożliwi gościom odnalezienie tego, czego – oprócz smaku – oczekują od restauracji.

Wystrój restauracji to ważna wizytówka

PAU_1149.JPG
Czy to w świecie biznesu, czy przy okazji romantycznej kolacji, wybór lokalu bardzo dużo będzie mówił o osobie, która zaprasza przykładowo klienta na służbowy lunch, czy kolację lub ukochaną osobę, by uczcić wyjątkowe chwile, czy ważne rocznice. Niezależnie też, czy spotkanie będzie jedynie próbą nawiązania relacji, czy sfinalizowaniem porozumienia biznesowego – elegancja lokalu powinna odpowiednio „podbić” podniosłość okoliczności. Czysty i świeżo wykrochmalony obrus, pełne szkło oraz gustowna zastawa – tak samo jak w każdym biznesie – wystawiają sobie w ten sposób nienaganną wizytówkę.

Z tych potrzeb i wymogów doskonale sprawę zdaje sobie m.in. producent luksusowej zastawy stołowej HEFRA. Marka w swoim bogatym portfolio oferuje sztućce obiadowe oraz serwingowe, które doskonale uzupełniają ofertę wizualną restauracji i reprezentacyjnie dekorują stół, zaspokajając zmysły nawet najbardziej wymagających gości. Wprawne oko od razu dostrzeże jakość, dlatego srebrne i platerowane sztućce cieszą się zainteresowaniem restauratorów nastawionych na klientów zamożnych i ceniących sobie wysoki poziom estetyki. Zarówno, srebrne jak i posrebrzane sztućce, czy galanteria stołowa, nie tylko podkreślą jakość potraw, ale również nie zmienią ich smaku, na co uwrażliwieni są coraz częściej koneserzy smaków.

Wysokiej jakości zastawa to inwestycja

sztucce_v2-6.jpg
Dobrej jakości zastawa to nie tylko inwestycja w wysmakowany design, ale również w jakość. Starannie wykonana posłuży restauracjom na lata, i nawet po upływie czasu, w dalszym ciągu nienagannie będzie prezentowała się na stołach. Wybór nieco bardziej kosztownej zastawy jest zatem dobrym rozwiązaniem w szerszej, wieloletniej perspektywie. Jest to także przykład, jak dobrze połączyć praktyczne rozwiązanie z ponadczasową elegancją. Warto o tym pamiętać, gdyż – jak w każdej modzie – trendy szybko przemijają, co po raz kolejny dowodzi temu, że inwestując, najlepiej kierować się klasycznym szykiem. Dodatkową zaletą posrebrzanych oraz srebrnych sztućców jest ich wartość kolekcjonerska. Drogocenność – nie tylko sentymentalna – kruszcu stale rośnie, co jest również swoistą lokatą środków. Srebro zaliczane jest bowiem do grona opłacalnych inwestycji alternatywnych. Goście podjęci tego typu zastawą z pewnością poczują się wyróżnieni, docenieni i ugoszczeni na najwyższym poziomie.