Zaplanuj srebrne święta z HEFRĄ

Produkty HEFRY od prawie dwóch stuleci zdobią polskie stoły podczas mniejszych i większych uroczystości. Dlatego tym bardziej trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie i świąteczny stół bez eleganckich sztućców i galanterii. Oto kilka praktycznych wskazówek HEFRY w wyborze świątecznych dekoracji, dzięki którym stół zachwyci wyjątkowością i elegancją.

Warszawska fabryka sreber i platerów – warszawskie tradycje

HE_205.jpg
W kontekście pielęgnowania tradycji świątecznych kluczowy jest również fakt, że HEFRA historycznie wywodzi się z Warszawy, gdzie mieściła się jej fabryka. Warszawa, będąca od XVI wieku siedzibą królewskiego dworu i urastająca do rangi stolicy, zaczęła nadawać ton królewskimi zwyczajami całemu miastu. A że nie wszyscy na samym dworze o wokół niego wywodzili się z arystokracji, to za włożeniem na głowę korony polskiej i okazjonalnym przywdzianiem kontusza szły ogólnie znane gusta kulinarne i świąteczne zwyczaje – chociażby zwyczaje polskiego stołu. A na dawnych stołach w świąteczny czas królowały polskie srebra, pochodzące z licznych warszawskich manufaktur. Nie tylko sztućce – srebrne i pokrywane platerem ale również cała bogata galanteria stołowa były nie tylko elementami dekoracyjnymi, ale i użytkowymi. Dzisiaj wracamy do tradycji polskich sreber na stołach. Nie tylko z uwagi na piękno tych produktów, ale również na właściwości zdrowotne, o których nasi przodkowie doskonale wiedzieli.

Po pierwsze: minimalizm

HE_097.jpg
Najlepszą zasadą uroczystego nakrycia stołu jest mimo wszystko umiar. Mniej znaczy więcej. Zbyt duża ilość kwiatów, zdobień,elementów dekoracyjnych może wywołać efekt odwrotny do zamierzonego. Jeśli stawiamy na bardzo zdobną zastawę stołową, niech sztućce będą klasyczne, jeśli natomiast porcelana będzie prosta, możemy sobie pozwolić na większą kreatywność w doborze elementów dekoracyjnych. Święta Bożego Narodzenia co do zasady, charakteryzują się wielością kolorów, świateł i ozdób, które wprowadzają świąteczny, ciepły klimat. Dlatego piękna biżuteria stołowa, może stanowić o całościowym efekcie, jaki chcemy osiągnąć w oczach naszych gości.

Po drugie: elegancja

HE_017 — kopia.jpg
HEFRA przez lata wypracowała eleganckie kolekcje sztućców i galanterii stołowej, od minimalistycznych po bogato, wręcz królewsko zdobione. Dzięki temu, sprawdza się na stole jako funkcjonalna ozdoba. Oznacza to, że srebrne sztućce, nawet w tak ozdobnych modelach jak Toskański czy Carmen, ale również bardziej klasycznych, jak Księstwo Warszawskie, zastępują stołowe dekoracje i wprowadzają w zamian elegancki, a zarazem praktyczny wdzięk.

Po trzecie: tradycja

hefra_S_0090.jpg
Kolekcje HEFRY to połączenie historii z nowoczesnością, to powrót do źródeł poprzez odtworzenie najstarszych, jedynych w swoim rodzaju kolekcjonerskich fasonów, przy jednoczesnym ekskluzywnym wydaniu każdego produktu. Stół, na którym znajdzie się wyłącznie serwis codziennego użytku, nie sprawi świątecznego klimatu, dlatego w każdym domu powinno znajdować się coś „na specjalne okazje”. A polskie srebra pozostają ponadczasowe. Kolekcje HEFRY można gromadzić latami, ponieważ duża część wzorów pozostaje nie zmieniona jeszcze od XIX wieku. W wielu domach sztućce i galanteria HEFRY pełnią rolę właśnie „na szczególne okazje”.

HEFRA jest jedynym polskim producentem sztućców oraz galanterii stołowej – wytwarzanych w całości ze srebra, platerowanych srebrem i wykonanych ze stali nierdzewnej. HEFRA kontynuując wieloletnią tradycję swych poprzedników, niezmiennie od dziesiątków lat, oferuje swoim klientom ekskluzywne, najwyższej jakości elementy zastawy stołowej. Jako jedyny w Polsce producent wykonuje sztućce oraz galanterię stołową wykonane w całości ze srebra o najwyższej próbie 925, wytwarzając jednocześnie produkty platerowane srebrem próby 999, a także wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-niklowej18/10. Ich wysublimowane kształty przeplatają w sobie nowoczesną technologię wraz z tradycją i doświadczeniem.www.hefra.pl

HEFRA i „Ćmielów” – polskie marki łączą siły

temu

Od lat tworzą wysokiej jakości piękno wkomponowane w sztuką użytkową. Teraz połączyły siły i nawiązały współpracę handlową. Produkty HEFRY, największego i jedynego polskiego producenta srebrnych sztućców i galanterii stołowej będzie można kupić w wybranych Salonach Firmowych Polskiej Fabryki Porcelany „Ćmielów”. Z kolei produkty Ćmielowa będą dostępne w sklepach własnych HEFRY.
Sztućce HEFRA - najlepszy prezent na nową drogę życia

temu

Tradycja głosi, że młoda para do nowego domu powinna wprowadzić się z własną łyżką. To dlatego tak popularnym prezentem ślubnym jest ofiarowanie nowożeńcom zestawu sztućców. Oczywiście w zależności od możliwości finansowych, dzisiaj wybór jest ogromny. Poczynając od sztućców ze stali szlachetnej, aż po takie, jak HEFRA - platerowane, czy w całości ze srebra. Jest to prezent, który nie tylko sprawi prawdziwą radość, ale również będzie elegancką pamiątką, która pozostanie w rodzinie na lata i będzie pięknym wspomnieniem tego wyjątkowego dnia oraz osoby, która je podarowała.
Wielkanocny stół według HEFRY

temu

Czy zastawa stołowa może być zdrowa? Oczywiście. Nie bez powodu od wieków na stołach obecne są sztućce i galanteria wykonane ze srebra. Dzięki swoim właściwościom, srebra nie tylko pięknie wyglądają, ale i hamują rozwój bakterii na swojej powierzchni. Planując wielkanocne spotkania przy stole, warto sięgnąć po elegancką zastawę – a przy tym nie tylko wyróżnić świąteczny dzień, ale i zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Podaruj najpiękniejszy prezent na dzień kobiet

temu

Kobiety przez wielu określane są ósmym cudem świata. Być może dlatego Dzień Kobiet przypada właśnie 8 marca. Z tej okazji podaruj ukochanej, mamie lub wyjątkowej w twoim życiu kobiecie coś niezwykłego. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, zainspiruj się naszymi propozycjami! Podaruj odrobinę luksusu.