Oznaczenia srebra – czyli jak rozpoznać oryginalne srebrne sztućce?

2 angielskii.jpg
Decydując się na zakup srebrnych sztućców, warto sprawdzić ich autentyczność. Gdy kupujemy produkty w firmowych salonach Hefry, jedynego polskiego producenta srebrnych i posrebrzanych sztućców, o autentyczności świadczyć będzie dołączony do zakupów certyfikat oraz specjalne oznaczenia na tylnej stronie trzonków sztućców. Sytuacja może się jednak skomplikować, gdy dokonujemy zakupu sztućców z niesprawdzonych źródeł. Warto zatem poznać właściwe oznaczenia srebra. Oznakowanie srebra bez problemu znajdziemy na odwrocie sztućców. Każdy produkt powinien posiadać własne oznaczenie, które w końcowej fazie produkcji nanosi się za pomocą puncyny, narzędzia, którego końcówka zawiera informacje na temat próby srebra lub materiału, z jakiego sztućce zostały wyprodukowane. Wybite informacje, świadczą o autentyczności produktu. Na sztućcach Hefry możemy znaleźć następujące oznaczenia: • 18-10 – co oznacza, że sztućce są wykonane ze stali szlachetnej • MET 60 - co oznacza, że sztućce są pokryte warstwą srebra (platerowane) • AG 925 – co oznacza, że sztućce są wykonane ze srebra najwyższej próby Niekiedy z oznaczenia innych producentów można dowiedzieć się także o miejscu powstania produktu, dodatkowych stopach metali, a także dacie lub twórcy sztućców. Z taką sytuacją spotkamy się w przypadku sztućców produkowanych za granicą np. w Wielkiej Brytanii lub we Francji. Wiąże się to z dawną tradycją, gdy mistrzowie cechu rzemieślniczego potwierdzali w ten sposób oryginalność i autentyczność przedmiotu. Wówczas każdy wiedział, w jakim warsztacie powstały dane produkty. Oznaczenia tego typu świadczyły również o materiale, z którego powstały sztućce. Była to niezmiernie ważna informacja dla osób zamożnych, gdyż klasa zamożna jadała wyłącznie sztućcami zrobionymi ze srebra. Nie było więc wątpliwości, czy dany produkt zawiera w stopie domieszkę innych metali, czy też nie. Jak sprawdzić srebrne sztućce? Gwarancją wyrobu - w całości wyprodukowanego ze srebra - jest oznaczenie „Ag”. Jeśli na odwrocie sztućców widnieje natomiast znak „MET”, oznacza to, że produkt jest platerowany tzn. pokryty cienką warstwą srebra. Takie oznaczenia znajdziemy na sztućcach Hefry. Jednakże buszując np. w sklepie z antykami, odkryjemy sztućce z oznaczeniem 800, oznaczać to będzie, że produkt wykonany jest jedynie w 80 proc. ze srebra.
Pamiętajmy również, że prawdziwe srebro ciemnieje, w wyniku reakcji kruszca z siarką znajdującą się w powietrzu. Także jeśli znajdziemy stare przedmioty na babcinym strychu, warto sprawdzić najpierw wybite oznaczenie, a następnie wypolerować sztućce lub oddać je do renowacji.